Κυριακή 20 Μαρτίου 2016

Γεωδαιτικός Θόλος



Εμπνευστής του γεωδαιτικού θόλου ήταν O Buckminster Fuller (1895-1983). Ο Fuller ήταν διεθνούς φήμης σχεδιαστής.Πέρα από αυτό ήταν μαθηματικός, μηχανικός, φιλόσοφος, ποιητής, και οραματιστής. Κατείχε αυτό που λέμε γενική Παιδεία. Ο Fuller μελέτησε την φύση για να δημιουργήσει το γεωδαιτικό θόλο(μελίσσια, δίχτυα κτλ.). Ο γεωδαιτικός θόλος είναι μια σφαιρική ή ημισφαιρική κατασκευή βασισμένη σε ένα κανονικό πολύεδρο του οποίου η επιφάνεια των εδρών( κατά κύριο λόγο τριγωνικών) προσεγγίζει τη σφαίρα .
Πολλαπλά αλληλοσυνδεδεμένα τρίγωνα δημιουργούν εξαιρετικά ανθεκτικές κατασκευές. Για να παραμορφωθεί ή να καμφθεί ένα τρίγωνο, πρέπει να συμπιεστούν ή να τεντωθούν οι πλευρές του, πράγμα που είναι δύσκολο γιατί η μια στηρίζει την άλλη .O Fuller έτσι παρέκαμψε τα επιπρόσθετα εσωτερικά στηρίγματα που απαιτούνταν παλιότερα για την κατασκευή θόλων.Ο γεωδαιτικός θόλος είναι εύκολος στην κατασκευή,ανθεκτικός,ελαφρύς,και πολύ σταθερός. Χρησιμοποιήθηκε ευρέως μετά τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο,τότε που υπήρχε πρόβλημα στέγασης των πληθυσμών,λόγω καταστροφών.

Κατασκευή γεωδαιτικού θόλου:

(Για μαθητές Δημοτικού)                                                            
Υλικά
-καλαμάκια
-Συρματάκια πίπας
Γνωστικά αντικείμενα: Φυσική(μηχανική),Τεχνολογία(κατασκευή), Μαθηματικά(γεωμετρία) Ιστορία.

Ερωτήσεις; Θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν οι γεωδαιτικοί θόλοι για την προσωρινή στέγαση των προσφύγων στη Ειδομένη; Θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τις σκηνές οι οποίες αφήνουν τους ανθρώπους εκτεθειμένους στις καιρικές συνθήκες και κατά προέκταση στις ασθένειες;




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας