Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015

Αλέξανδρος Δελμούζος, Ο εθνικός παιδαγωγός (1880 - 1956)

Άρθρο του Δημήτρη Λιαντίνη για τον μεγάλο παιδαγωγό Αλέξανδρο Δελμούζο. Δημοσιεύθηκε στο ένθετο "Κόσμος-20ος Αιώνας" της εφημερίδας Απογευματινή. Οι φωτογραφίες συνόδευαν το ίδιο το άρθρο.


Απόσπασμα από το άρθρο του.....




...2. Ο Αργοναύτης



Στην Ευρώπη το πιο θαυμαστό πείραμα στη φυσική το 'καμε ο Σραίντιγκερ. Όταν απόδειξε στο εργαστήριο απίστευτο πράγμα: ότι τη στιγμή που είμαστε ζωντανοί ταυτόχρονα είμαστε και νεκροί. Στην Ελλάδα το πιο θαυμαστό πείραμα στην παιδαγωγική το 'καμε ο Δελμούζος. Όταν απόδειξε στο Παρθεναγωγείο του Βόλου, στα χρόνια 1908 ως 1911, ότι η παιδεία μας ήταν μία λαγκάδα από σκοτάδι, που όφεις και φίδια και όλες τις δεισιδαιμονίες και τις ψευτιές που καρπίζουν στα δένδρα της ακαρπίας. Το στοιχείο αυτό, που το αντίκρυσε με απίστευτη καθαρότητα, υπήρξε η κατανόησή του ότι η παιδεία στην Ελλάδα ήτανε ψεύτικη από την κορφή ως τα νύχια της για δύο λόγους. Πρώτα, γιατί γινότανε σε μια γλώσσα ξένη στη γλώσσα του λαού. Και δεύτερο γιατί χτιζότανε σε έδαφος ανεδαφικό.

Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

              ΣΧΕΔΙΑΖΩ ΜΕ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΜΟΥ                                                         ΤΑ "ANGRY BIRDS"

Tην εβδομάδα που μας πέρασε, οι ομάδες της τάξης μας, ασχολήθηκαν στην ευέλικτη ζώνη, με τον σχεδιασμό των αγαπημένων τους ηρώων του παιχνιδιού 'angry birds". Έγιναν μικροί σχεδιαστές γεγονός που τους άρεσε πάρα πολύ.

Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015

                            ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΣΜΟΣ

 Το σχολείο ανέκαθεν ήταν, είναι και θα είναι κομμάτι της κοινωνίας. Επηρεάζει, διαμορφώνει χαρακτήρες, καλλιεργεί στάσεις και αξίες, τροφοδοτεί την κοινωνία και συνάμα το ίδιο ανατροφοδοτείται από αυτήν. Αυτή η αμφίδρομη σχέση, θα πρέπει να γίνεται αντιληπτή από τους λειτουργούς της εκπαίδευσης, τους γονείς,  τους μαθητές, τους επιστημονικούς συνεργάτες, τους συμβούλους και από οποιονδήποτε έχει σχέση με την εκπαίδευτική σχολική διαδικασία.
Στα πλαίσια αυτής της θεώρησης, και της αναγκαιότητας ενός "ανοιχτού" σχολείου στην κοινωνία, την Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015, στην αίθουσα της Ε΄τάξης του δημοτικού σχολείου Γεωργιούπολης, πραγματοποιήθηκε μία παρουσίαση, από τον γονέα κ. Νίκο Κοκολάκη, με θέμα τον " Ραδιοερασιτεχνισμό". Ο κύριος Κοκολάκης είναι  πτυχιούχος ραδιοερασιτέχνης. Σύμφωνα με τον ίδιο, εξετάσεις μπορούν να δώσουν και παιδιά από 12 χρονών και πάνω.